AVIEČIŲ UOGIENĖ

1 kg aviečių

1,2 kg cukraus

Parenkame gražiausias ir didžiausias avietes, apžiūrime, kad nepakliūtų sukirmijusių. Suberiame į dubenį sluoksniuodamos su cukrumi. Rytojaus dieną avietes su atsiradusiomis sultimis supilame į puodą ir iš lėto verdame 30 min., kol sirupas šiek tiek sutirštėja ir pradeda blizgėti. Putas nuolat nugraibome. Išvirusią uogienę supilame į švarius stiklainius ir užsukame dangtelius.

AVIEČIŲ PLOKŠTAINIS

TEŠLA:

150 g avižinių dribsnių

150 g miltų

150 g sviesto ar margarino

2 kiaušinių tryniai

3 šaukštai medaus

100-150 g šokolado

KREMAS:

3 kiaušinių tryniai

2 šaukštai cukraus

2 šaukšteliai kukurūzų krakmolo

1,5 stiklinės pieno

0,5 šaukštelio vanilinio cukraus

0,5 stiklinės grietinėlės

1,5 l aviečių

Citrininės melisos

Sumaišykite avižinius dribsnius, miltus, sviestą. Į medų sudėkite kiaušinius. Tešlą sukrėskite į formą ir įdėkite į orkaitę. Kepkite apie 20 min. 200°C temperaūroje. Kepinį atšaldykite. Ištirpinkite šokoladą, įpilkite aliejaus ir šiuo glaistu gerai ištepkite kepimo viršų ir šonus.

Suplakite trynius, cukrų, kukurūzų krakmolą ir pieną. Įberkite vanilinio cukraus. Uždėkite kremą ant silpnos ugnies ir visą laiką maišydami kaitinkite, kol kremas iškils. Kremą atšaldykite.

Suplakite grietinėlę iki standumo ir sudėkite ją į atšaldytą kremą. Kremu plokštainį papuoškite prieš pat serviravimą. Avietėmis ir citrininėmis melisomis papuoškite plokštainio viršų.

NAMINIAI BRAŠKINIAI LEDAI

1 kg braškių

3 stiklinės cukraus

4 stiklinės vandens

Iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą. Sutrinkite braškes. Atšalus sirupui sutrintas braškes sumaišykite su sirupu. Tuomet išpilstykite į indelius ir užšaldykite.

MAMOS PYRAGAS

TEŠLA:

3 kiaušiniai

1 stiklinė cukraus

150 g lydyto sviesto

1,5 stiklinės skaldytų migdolų

2 šaukštai miltų

KREMAS:

25 g želatinos

2 kiaušiniai

200 g pjaustytų braškių

0,5 stiklinės cukraus

1 stiklinė grietinėlės

200 g mažų braškių

PAPUOŠIMAS:

0,5 stiklinės grietinėlės

braškių

citrininės melisos

Tešla kepama apie 15 min., 175°C temperatūroje. Ištepkite formą sviestu ir patrupinkite trintų duonos džiūvėsių. Suplakite kiaušinius su cukrumi. Sudėkite lydytą sviestą, skaldytus migdolus ir miltus. Supilkite pusę tešlos į jau paruoštą formą ir kepkite tol, kol ji sukietėja ir truputį pakeičia spalvą. Išimkite iškeptą tešlainį, sudėkite į formą likutį ir taip pat iškepkite.

Sutrinkite uogas. Išmirkykite želatiną ir ištirpinkite karštame vandenyje. Sumaišykite želatiną su trintomis uogomis. Išplakite kiaušinių trynius su cukrumi ir sumaišykite su uogų mase. Atskirai iki standumo suplakite kiaušinių baltymus ir grietinėlę. Mažas braškes sudėkite į plaktus trynius ir atsargiai sumaišykite su grietinėle. Pabaigoje sudėkite plaktus baltymus.

Paruoškite formą ir įdėkite vieną tešlainį. Tešlainio paviršių aptepkite jau paruoštu kremu ir ant viršaus uždėkite antrą tešlainį. Pyragą įdėkite į šaldytuvą ir laikykite ne mažiau kaip 5-6 val., o geriausiai – palikite per visą naktį.

Pyragą išimkite iš formos. Suplakite grietinėlę ir vienodai paskirstykite ją ant pyrago paviršiaus. Ant viršaus sudėkite vieną prie kitos braškes, o kraštus papuoškite citrinine melisa.

PIENO – BRAŠKIŲ – LEDŲ KOKTEILIS

1,5 stiklinės pieno

300 g vanilinių ledų

2 stiklinės braškių

cukraus pagal skonį

Atšaldytą pieną, ledus ir cukrų suplakti plaktuvu. Tuomet įmaišykite trintas braškes. Pieno kokteilį išpilstykite į taures ir papuoškite braškėmis ir melisų lapeliais.

PYRAGĖLIAI SU BRAŠKĖMIS

Sliuoksniuotos tešlos

Braškių

Cukrus

Vanilinis cukrus

Varškė

Iš tešlos išpjaustome kvadratėlius, ant jų dedame su braškėmis ir cukrumi pertrintą varškę. Į jos vidurį įdedame braškę ir užspaudžiame tešlos kraštelius. Dedame pyragėlius į kepimo poperiumi išklotą skardą ir kepame apie 20-25 min.

AVIEČIŲ ŠALTSRIUBĖ

800 g aviečių

1 l vandens

4 šaukštai su kaupu cukraus

2 nubraukti šaukštai krakmolo

2 citrinų sultys

Įberiame cukrų į vandenį, užviriname. Truputyje vandens ištirpiname krakmolą, įpilame į pasaldintą vandenį, užverdame, ataušiname. Avietes perliejame šaltu vandeniu, nuvarviname, apdžioviname, perrenkame, sutriname (keliolika sveikų aviečių paliekame). Aviečių tyrę sumaišome su citrinos sultimis, įpilame į pasaldintą virintą vandenį. Šaltsriubę gerai ataušiname.

Patiekiame papuoštą avietėmis su džiuvesėliais.

MEDUOLIS SU AVIEČIŲ UOGIENE

3-4 kiaušiniai

0,5 l aviečių uogienės

200 g kefyro ar grietinės

1 nugriebtas šaukštas sodos

3 stiklinės miltų

Razinų

Kiaušinius išplakame su cukrumi. Kefyrą sumaišome su sodą. Supilame į vieną indą ir pilame uogienę, o vėliau – energingai maišydami – miltus ir razinas. Tešla turi būti naminės grietinės tirštumo. Kepame 200°C, kol kraštai atšoks nuo skardos. Bus rudos spalvos meduolis.

BANDELĖS SU AVIEČIŲ UOGIENE

2 kiaušiniai
400 ml pieno
60 g mielių
5 šaukštai cukraus
1 šaukšteliai druskos
1 šaukšteliai kepimo miltelių
6 šaukštai aliejaus
800 g – 900 g miltų

Dubenyje išplakame kiaušinius, cukrų ir druską, supilame šiltą pieną, aliejų, sutrupiname mieles, išplakame. Kepimo miltelius sumaišome su miltais ir po truputį  beriame  į tešlą, plakdami tešlos maišymui skirtais antgaliais. Kaip mikseris jau nebegali plakti, tuomet beriame likusius ir minkome rankomis. Tešla turi būti lipni. Tešlą beriame ant stalo verčiame ir baigiame minkyti. Padarome rutulį tešlos, jį dedame į dubenį, pateptą aliejumi ir uždengiame maistine plėvele, praduriame skylute ir dedame į šaldytuvą. Pakyla per valandą, pusantros.
Iš pakilusios tešlos gaminame bandeles, kurių įdaras aviečių uogienė.

UOGŲ PUTĖSIAI

400 g šviežių uogų: mėlynių, vyšnių, braškių, aviečių, žemuogių, gervuogių ar jų mišinio.

100 – 150 g cukraus pudros

800 g 35 proc. Riebumo grietinėlės

1 šaukštas citrinų sulčių

25 g želatinos

Uogas sumaišyti su cukraus pudra bei citrinų sultimis ir išsukti elektriniu maišikliu. Grietinėlę išplakti iki vidutinio standumo. Želatiną išbrinkinti, pakaitinti, kad išsileistų, supilti į uogų tyrę ir išmaišyti. Tada sukrėsti plaktą grietinėlę. Masę išmaišyti, sudėti į aukštas stiklines ir atšaldyti. Papuošti šviežiomis uogomis.

VASAROS VYNIOTINIS

4 kiaušiniai

1,5 stiklinės cukraus

¼ šaukštelio druskos

75 ml miltų

75 ml trintų migdolų

¼ šaukštelio kepimo miltelių

KREMAS:

250 g braškių uogienės

PAPUOŠIMAS:

250 ml grietinėlės

1 l braškių

Kepti 6-8 min. 225°C orkaitėje. Suplakite kiaušinių trynius su puse cukraus. Sumaišykite su miltais. Suplakite baltymus, druską ir likusį cukrų. Į plaktus kiaušinių baltymus sudėkite trintus migdolus ir viską sudėkite į plaktus trynius. Tešlą sudėkite ant ištepto popieriaus į ilgą skardą ir kepkite.

Paimkite kitą popierių, pabarstytą cukrumi, ir išverskite ant jo iškeptą kepinį. Kai kepinys šiek tiek atvėsta, ištepkite jį uogienę ir suvyniokite. Vyniotinį papuoškite plakta grietinėle ir braškėmis.

SALDAINIAI IŠ BRAŠKIŲ

2 l didelių braškių

250 g šokolado

1 šaukštas aliejaus

100 g smulkintų lazdyno riešutų

Nuplaukite braškes ir leiskite joms nudžiūti. Ištirpinkite šokoladą ir įpilkite aliejaus. Uogas pamirkykite šokolade ir išvoliokite riešutuose, tada sudėkite ant popieriaus, kad sukietėtų šokoladas.

BRAŠKINIS TIRAMISU

2 kiaušinių tryniai

4 šaukštai cukraus

250 g maskarponės sūrio

250 g grietinėlės

500 g braškių

150 g sausainių (,,Damų piršteliai“)

pienas

Išplakti kiaušinių trynius su cukrumi, po to dėti maskarponės sūrį ir maišyti tol kol gausime kremą. Išplakti grietinėlę iki standžių putų ir sudėti į maskarponės ir trynių masę. Pusę braškių sutrinti iki skystos masės ir sumaišyti su 50 g cukraus. Pirmą sluoksnį dedame sausainių pamirkytų piene, ant viršaus dedame maskarponės masę ir tuomet užpilame pusę sutrintų braškių. Antrą sluoksnį analogiškai viską pakartojame. Likusias braškes perpjauti ir sudėti ant deserto paviršiaus. Desertą palaikyti šaldytuve 2-3 val.

LIETINIAI SU BRAŠKĖMIS IR ŠOKOLADU

3 kiaušiniai

150 g miltų

2 arbatiniai šaukšteliai cukraus

Žiupsnelis druskos

Vienas arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus

Aliejus kepimui

100 g šokolado

500 g braškių

Visus produktus lengvai išmaišykite mikseriu. Tuomet kepkite blynus. Braškes supjaustykite plonais griežinėliais ir kiekvienam blynui dėkite po saują pjaustytų braškių.Taip pat šalia braškių griežinėlių įdėkite po kelis mažus sutrupinto šokolado gabalėlius. Blynus sulankstykite ir kepkite prieš tai įkaitintoje keptuvėje gražiai apkepant iš abiejų pusių. Kol blyneliai kepa karščiui atspariame inde sumaišykite sutrupintą šokoladą su trupučiu pieno. Viską pašildykite maišydami, kol gausis vientisas šokoladinis padažas. Blynelius apliekite šokolado padažu.