AVIEČIŲ UOGIENĖ
1 kg aviečių
1,2 kg cukraus
Parenkame gražiausias ir didžiausias avietes, apžiūrime, kad nepakliūtų sukirmijusių. Suberiame į dubenį sluoksniuodamos su cukrumi. Rytojaus dieną avietes su atsiradusiomis sultimis supilame į puodą ir iš lėto verdame 30 min., kol sirupas šiek tiek sutirštėja ir pradeda blizgėti. Putas nuolat nugraibome. Išvirusią uogienę supilame į švarius stiklainius ir užsukame dangtelius.
AVIEČIŲ PLOKŠTAINIS
TEŠLA:
150 g avižinių dribsnių
150 g miltų
150 g sviesto ar margarino
2 kiaušinių tryniai
3 šaukštai medaus
100-150 g šokolado
KREMAS:
3 kiaušinių tryniai
2 šaukštai cukraus
2 šaukšteliai kukurūzų krakmolo
1,5 stiklinės pieno
0,5 šaukštelio vanilinio cukraus
0,5 stiklinės grietinėlės
1,5 l aviečių
Citrininės melisos
Sumaišykite avižinius dribsnius, miltus, sviestą. Į medų sudėkite kiaušinius. Tešlą sukrėskite į formą ir įdėkite į orkaitę. Kepkite apie 20 min. 200°C temperaūroje. Kepinį atšaldykite. Ištirpinkite šokoladą, įpilkite aliejaus ir šiuo glaistu gerai ištepkite kepimo viršų ir šonus.
Suplakite trynius, cukrų, kukurūzų krakmolą ir pieną. Įberkite vanilinio cukraus. Uždėkite kremą ant silpnos ugnies ir visą laiką maišydami kaitinkite, kol kremas iškils. Kremą atšaldykite.
Suplakite grietinėlę iki standumo ir sudėkite ją į atšaldytą kremą. Kremu plokštainį papuoškite prieš pat serviravimą. Avietėmis ir citrininėmis melisomis papuoškite plokštainio viršų.
NAMINIAI BRAŠKINIAI LEDAI
1 kg braškių
3 stiklinės cukraus
4 stiklinės vandens
Iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą. Sutrinkite braškes. Atšalus sirupui sutrintas braškes sumaišykite su sirupu. Tuomet išpilstykite į indelius ir užšaldykite.
MAMOS PYRAGAS
TEŠLA:
3 kiaušiniai
1 stiklinė cukraus
150 g lydyto sviesto
1,5 stiklinės skaldytų migdolų
2 šaukštai miltų
KREMAS:
25 g želatinos
2 kiaušiniai
200 g pjaustytų braškių
0,5 stiklinės cukraus
1 stiklinė grietinėlės
200 g mažų braškių
PAPUOŠIMAS:
0,5 stiklinės grietinėlės
braškių
citrininės melisos
Tešla kepama apie 15 min., 175°C temperatūroje. Ištepkite formą sviestu ir patrupinkite trintų duonos džiūvėsių. Suplakite kiaušinius su cukrumi. Sudėkite lydytą sviestą, skaldytus migdolus ir miltus. Supilkite pusę tešlos į jau paruoštą formą ir kepkite tol, kol ji sukietėja ir truputį pakeičia spalvą. Išimkite iškeptą tešlainį, sudėkite į formą likutį ir taip pat iškepkite.
Sutrinkite uogas. Išmirkykite želatiną ir ištirpinkite karštame vandenyje. Sumaišykite želatiną su trintomis uogomis. Išplakite kiaušinių trynius su cukrumi ir sumaišykite su uogų mase. Atskirai iki standumo suplakite kiaušinių baltymus ir grietinėlę. Mažas braškes sudėkite į plaktus trynius ir atsargiai sumaišykite su grietinėle. Pabaigoje sudėkite plaktus baltymus.
Paruoškite formą ir įdėkite vieną tešlainį. Tešlainio paviršių aptepkite jau paruoštu kremu ir ant viršaus uždėkite antrą tešlainį. Pyragą įdėkite į šaldytuvą ir laikykite ne mažiau kaip 5-6 val., o geriausiai – palikite per visą naktį.
Pyragą išimkite iš formos. Suplakite grietinėlę ir vienodai paskirstykite ją ant pyrago paviršiaus. Ant viršaus sudėkite vieną prie kitos braškes, o kraštus papuoškite citrinine melisa.
PIENO – BRAŠKIŲ – LEDŲ KOKTEILIS
1,5 stiklinės pieno
300 g vanilinių ledų
2 stiklinės braškių
cukraus pagal skonį
Atšaldytą pieną, ledus ir cukrų suplakti plaktuvu. Tuomet įmaišykite trintas braškes. Pieno kokteilį išpilstykite į taures ir papuoškite braškėmis ir melisų lapeliais.
PYRAGĖLIAI SU BRAŠKĖMIS
Sliuoksniuotos tešlos
Braškių
Cukrus
Vanilinis cukrus
Varškė
Iš tešlos išpjaustome kvadratėlius, ant jų dedame su braškėmis ir cukrumi pertrintą varškę. Į jos vidurį įdedame braškę ir užspaudžiame tešlos kraštelius. Dedame pyragėlius į kepimo poperiumi išklotą skardą ir kepame apie 20-25 min.